Руснаците започват да гласуват днес на избори за Държавна Дума, които

...
Руснаците започват да гласуват днес на избори за Държавна Дума, които
Коментари Харесай

Започнаха изборите в Русия на фона нарастващ обществен гняв

Руснаците стартират да гласуват през днешния ден на избори за Държавна Дума, които биха могли да послужат като платформа за израз на гнева на обществото заради стопанската система, репресиите против дисиденти и оправянето на държавното управление с пандемията от ковид. Изборите ще се проведат на 17, 18 и 19 септември, дружно с избора на районни и локални управляващи на Русия. 

Държавната дума е доминирана от пропутинската партия ``Единна Русия``, която сега има 3/4 свръхмнозинство. БГНЕС напомня, че 14 партии се включват в съревнованието - Комунистическата партия на Руската федерация, ``Зелените``, " Либерално-демократичната партия ", ``Нови хора``, ``Единна Русия``, ``Справедлива Русия-за правда``, ``Яблоко``, " Партията на растежа``, ``Руската партия на свободата и справедливостта ", ``Комунистите на Русия``, ``Гражданска платформа``, ``Зелена алтернатива``, ``Родина`` и " Партия на пенсионерите``. За първи път на парламентарните избори е позволена електронната процедура за гласоподаване. Руски жители, регистрирани в Москва, Севастопол, Курск, Мурманск, Нижни Новгород, Ростов и Ярославска област, могат да гласоподават в интернет.

Възникна обаче скандал, обвързван с гласуването в Крим. На проруските сепаратисти, които се намират в противоречивата територия, им бе разрешено да вземат участие в гласуването. Москва, която смята Крим за своя територия, е раздала над 600 хиляди паспорта в Източна Украйна, където жителите могат да гласоподават по електронен път или в съветския граничен район Ростов, предава Euronews. Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че по този метод Русия прави " жестоко нарушаване " на интернационалното право и че на съветската окупация на Крим би трябвало да бъде комплициран край.

Въпреки че партията ``Единна Русия`` не е изправена пред действителна изборна конкуренция, тя може да се затрудни да повтори представянето си от 2016 година Избирателите са отблъснати от репутацията на партията, обвързвана с корупция, и като цяло от безперспективния подтекст на политическа и икономическа застоялост. Проучванията на публичното мнение демонстрират, че болшинството ще бъде понижено, евентуално под прага от 2/3, нужен за приемане на конституционни промени; все пак партията на процедура е с обезпечена победа. 

На някои претенденти, най-много на поддръжниците на Алексей Навални, беше неразрешено да се кандидатират въз основа на неотдавна признат закон, забраняващ на претендентите присъединяване поради причислеността им в. ``Дойче Веле`` напомня, че лишеният от независимост съветски опозиционер Алексей Навални сътвори платформата ``гласувайте умно``, с цел да разпространява опозиционни партии и претенденти. Уебсайтът беше пуснат на 15 септември и беше блокиран от телекомуникационната организация на страната. Активисти, ангажирани с плана, обаче споделят, че приложението продължава да работи. ``Кремъл вижда Навални като действителна опасност, тъй като е в положение да активизира гласоподавателите посредством интернет``, изяснява опозиционният народен представител Владимир Милов. Малкото съветски опозиционни фигури или нямат право да вземат участие на идните избори, или са принудени да бягат в чужбина.

На самостоятелната социологическа организация ``Центр Левада`` беше забранено да разгласява резултати за настройките на обществото преди гласуването, защото е избрана за ``чуждестранен агент``. Опозиционният  новинарски уебсайт ``Медуза`` и самостоятелният ефирен канал ``Дожд`` също бяха неотдавна избрани като ``чуждестранни агенти``. Видеоклип на ``Дожд`` беше блокиран в YouTube поради пропаганда за освобождението на Навални. Някои съветски медии спекулират дали цензурата ще се трансформира в новото обикновено, както е в Китай.

През последното десетилетие опциите за независимо наблюдаване на изборите в Русия непрестанно понижават, защото неналичието на разпореждания за директна акредитация на наблюдаващи изборите жители ги принуждава да работят от името на участниците или медиите и затова опонира на самата концепция за самостоятелен надзор на изборите от страна на гражданското общество, като е в несъгласие и с интернационалните стандарти. Пет парламентарни наблюдаващи обаче ще бъдат изпратени от парламентарната асамблея на Съвета на Европа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР